Scholenproject

Contactpersoon: Leo Boersma telefoon 31 59 55 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze werkgroep bezoekt leerlingen van groep 6, 7 en 8. Het streven is om ieder jaar 1/3e deel van de scholen te bezoeken, zodat iedere leerling binnen de gemeente Dronten in aanraking komt met het project.

Uiteraard kunnen de scholen niet gedwongen worden om mee te werken, maar het enthousiasme na een bezoek is meestal erg groot.

Niet zo verwonderlijk, want zelfs leerkrachten realiseren zich vaak niet voldoende, dat een groot deel van de kinderen op het reguliere basisonderwijs op een of andere manier te maken heeft met een chronische ziekte op beperking.

Dat kan komen doordat het kind zelf iets mankeert of een familielid, een vriendje of de buren. Overal zijn mensen met een beperking en die beperkingen zijn niet altijd zichtbaar.

Daarom probeert de werkgroep ook altijd wat aandacht te geven aan het fenomeen ‘jonge mantelzorger’. Er zijn best veel kinderen, die iets meer in huis moeten helpen vanwege ziekte van moeder of vader of die aandacht te kort komen door de beperkingen van een broertje of zusje, enzovoorts. Deze kinderen zijn vaak onzichtbaar en de werkgroep probeert deze groep ook zichtbaar te maken zonder uiteraard kinderen er persoonlijk op aan te spreken in de klas.

Werkwijze.

Eerst is er een introductie van het thema in de klas met vervolgens een uitleg over Stichting Onder Dak en de vrijwilligers zelf.

Hierna wordt de videoband ‘Heb jij ook een handicap?’ bekeken.

Hierna volgen: kringgesprek naar aanleiding van de videoband aan de hand van gerichte vragen, spel en doe-opdrachten om te ervaren, wat het is om een handicap te hebben. (b.v. in de vorm van een circuit) en er wordt afgesloten met een evaluatie met rondvraag.

 

 

 

Hulpmiddelen bij de lessen

- Lesbrief met o.a. liedjes, gedichten en een kinderboekenlijst, waarin alleen de boeken vermeld zijn die ook op de bibliotheeksite staan.

- De video “Heb jij ook een handicap?” is ontwikkeld voor een scholenproject van de Stichting Gehandicaptenberaad Elburg. Op de band zien we hoe een zestal kinderen met hun handicap omgaat en hoe de kinderen van een gewone basisschool met elkaar en hun handicaps rekening houden. In de film wordt het begrip handicap gerelativeerd en het onderwerp bespreekbaar gemaakt.

- Verschillende voorwerpen, zoals rolstoel, rollator, rinkelbal, wandelstok, geblindeerde brillen, voelzakjes. Dit zijn zaken waarmee de kinderen zelf verschillende handicaps kunnen ervaren.