BTB (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid)

Contactpersoon:

Straten, pleinen, openbare gebouwen: Ze zijn pas echt openbaar als iedereen er gebruik van kan maken.

Ook mensen in een rolstoel, mensen die slecht ter been zijn of sneller moe worden dan anderen, ouders met kinderwagens, ouderen met rollators of boodschappenwagentjes.

Bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid (maar ook uitgankelijkheid) van gebouwen en buitenruimtes voor iedereen, dat is het ideaal.

De samenleving is pas compleet als ook mensen met een handicap er letterlijk en figuurlijk uit de voeten kunnen.

Wat moet er zoal verdwijnen?

Hoge drempels, smalle trappen, bussen met hoge opstap en zonder afroep van de haltes.

Maar ook:

televisieprogramma's zonder ondertitels, hoge stoepranden op onverwachte plaatsen, vergaderzalen zonder ringleiding, evenementen waar gehandicapten worden geweerd, reclameborden die het trottoir versperren en bioscopen waar rolstoelers niet naar binnen kunnen.

Dit zijn allemaal zaken die de vrije toegang van mensen met een handicap belemmeren. Dus weg ermee.

Ook informatie moet voor iedereen bereikbaar zijn: informatie van de overheid, van organisaties en instellingen, maar ook de informatie van commerciële aanbieders, zoals uitgevers en televisiezenders.

 

Het doel van de werkgroep is er mede voor zorg te dragen dat mensen met een beperking een volwaardig lid van de maatschappij kunnen zijn. Dat proberen we in de gemeente Dronten te bereiken door zoveel mogelijk drempels en obstakels weg te nemen.

We willen deelnemen aan allerlei activiteiten, overal in en langs kunnen, de ruimte krijgen die we nodig hebben. Kortom: als een volwaardig lid van de maatschappij worden behandeld.

 

We willen de BTB-werkgroep in Dronten een duidelijk gezicht geven.
Daarom:

inventariseren we problemen;

signaleren we knelpunten;

doen we onderzoek;

voeren we projecten uit;

voeren we soms actie;

zorgen we voor goede scholing van onze vrijwilligers, zodat we ons kunnen profileren als deskundige instantie;

fungeren we als gesprekspartner van diverse organisaties;

en overleggen we met instanties zoals de gemeente en doen voorstellen tot verbetering naar aanleiding van alle bovengenoemde activiteiten.

btb-02

Tot nu toe zijn we bezig geweest met het Redeplein en de Rede in Dronten, de bouw van het nieuwe winkelcentrum in Biddinghuizen, de omgeving van het Beursplein in Dronten en de omgeving van de Hertenkamplaan in Swifterbant.

We inventariseren continu de problemen en overleggen met de gemeente waar hellingbanen komen, hoeveel gehandicaptenparkeerplaatsen er komen, waar de winkelwagentjes komen te staan en hoeveel bankjes er komen.

Dit is uiteraard slechts een kleine greep uit onze werkzaamheden

We hebben nog veel plannen. We willen bijvoorbeeld graag:

- een databank opzetten over BTB-zaken binnen de gemeente Dronten, waarin allerlei informatie te vinden zal moeten zijn over Openbaar Vervoer, parkeren, in- en uitgangen, sanitair, voorzieningen voor slechtzienden en blinden, voorzieningen voor slechthorenden en doven, stembureaus en sportgebouwen;

- een inventarisatie maken van de situatie op het gebied van BTB bij scholen, kerken, (para)medische centra, winkels, openbare gebouwen en recreatiemogelijkheden binnen de gemeente Dronten;

- actie voeren samen met VVN en politie;

 - De week van de toegankelijkheid van de CG-Raad in oktober met acties ondersteunen;

- Regelmatig aandacht vragen aan de bevolking van de gemeente Dronten om meer rekening te houden met mensen met een beperking d.m.v. persberichten en publicaties in de huis-aan-huisbladen in de gemeente Dronten en het uitdelen van “gele kaarten”.

 

 

 

Op welke manier kunt u zoal geholpen worden?

 

1. Bij ons zijn “Gele kaarten” verkrijgbaar om iemand erop te wijzen dat er een drempel is opgeworpen.

De kaarten hebben grappige afbeeldingen voor verschillende situaties en zijn aan de achterzijde met een bijpassende tekst bedrukt.

btb-03 tbtb-04 tbtb-05 tbtb-06 t

 

2. Serviceformulier en servicetelefoonnummer Openbare ruimte

De gemeente Dronten heeft een formulier en een telefoonnummer waar u individuele klachten kunt doorgeven. Dit betreft dan klachten over het wegdek, over verzakkingen, kuilen en andere obstakels waar u zelf als weggebruiker mee te maken krijgt.
Het servicetelefoonnummer van de gemeente is 0321-38 84 20. Het formulier kan via de website van de gemeente Dronten worden opgehaald.

 

3. Informatie

De werkgroep heeft inmiddels heel veel informatie verzameld, die bij ons kan worden opgevraagd.

Op termijn kunt u deze informatie ook via deze website vinden.

We hebben nu informatie over:

Bouwbesluit 2003;

Nen-normen 1814;

Woonkeur 2005;

ITS-criteria 2003;

Checklisten voor allerlei locaties om BTB-criteria te controleren zoals bijvoorbeeld stembureaus;

Brochures over voetpaden, looproutes, wonen, openbare toiletten, etcetera.

btb-09

De BTB-werkgroep kan het natuurlijk niet alleen. Dus af en toe krijgen we hulp van een adviseur en van een consulent van CMO Flevoland.

Maar we hebben ook hulp nodig van u. Ja, juist van u.

We willen namelijk graag dat iedereen die tegen problemen op het gebied van Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid aan loopt in het dagelijkse leven dat aan ons doorgeeft.

Dus meld ze aan ons met behulp van het klachtenformulier of geef ze per e-mail of telefonisch door aan onze contactpersoon.

U zorgt er op die manier voor dat we ook echt materiaal in handen krijgen om bijvoorbeeld het beleid in de gemeente Dronten te veranderen in een beleid waarin rekening wordt gehouden met mensen met beperkingen.